Öykü SALMAN Haziran 2014,Viyana
—————————————————————————————————————————————————————————————-
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gözde DOĞANAY Haziran 2014,İtalya ————————————————————————————————————————————————————————————
Ayşegül ÇANKAR, 2014 İtalya
—————————————————————————————————————————————————————————————
Nurefşan Günal,2014,İtalya
—————————————————————————————————————————————————————————————
Büşra Karabulut,Zagreb Hırvatistan
————————————————————————————————————————————————————————————–
NUR KÜBRA ÖZKAN
—————————————————————————————————————————————————————————————
Tuğçe Uçar, 14′,İtalya —————————————————————————————————————————————————————————————
ERASMUS = YENİLENMEKErasmus’un benim hayatımdaki karşılığı “yenilenmek” ifadesidir. Yeni yerler, yeni insanlar, yeni maceralar, yeni deneyimler ve sayamayacağım yeni birçok şeyle birlikte yeni bir “SEN”. Bu sebeptendir ki Erasmus benim gözümde bir rehabilitasyon ve yenilenme sürecidir. Şöyle düşünün; sizi bir uzay aracıyla dünyadan uzak bir noktaya götürüyorlar, erasmus süresince geride bıraktığınız hayatınızı oradan izleyebiliyorsunuz ve erasmus bitince hayatınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bu durum, size hayatınızı uzaktan izleme fırsatı tanıyor. Bu sayede ölesiye önemsediğiniz şeylerin aslında o kadar da önemli olmadığını, hayatın kendine ait bir akışının olduğunu ve dünyanın sizin sandığınızdan daha büyük olduğunu görebiliyorsunuz. Bu işin manevi tarafı, bir de asıl EĞLENCELİ olan maddi tarafına bakalım…Ben 2011’in güz döneminde Çek Cumhuriyeti’nin güzide şehirlerinden biri olan BRNO’ya gitme fırsatı yakaladım. Şehirde çok sayıda üniversite, dolayısıyla çok sayıda öğrenci ve yine dolayısıyla çok sayıda eğlence mekanı ve sosyal aktivite imkanı vardı (hala vardır diye düşünüyorum). Ayrıca, Çek Cumhuriyeti’nin coğrafi konumundan mütevellit (Avrupa’nın ortasında), gezgin erasmusçular için de çok iyi bir tercih olacağı kanısındayım. Avrupa’da sayısını hatırlayamadığım (o kadar çok J) çok sayıda ülkenin en güzide şehirlerine gitme imkanı buldum (Paris, Viyana, Amsterdam, Berlin, Prag, Krakow, Budapeşte, Bratislava, Brüksel, Barselona, Floransa, Pisa, Milan, ve hatırlayamadığım diğerleri). Bu şehirlerde yaşanan unutulmaz anılar da cabası…Bu ERASMUS güzellememi şu özlü sözle kapatmak isterim: “İnsan yaptıklarından çok, yapmadıklarından pişman olur”. Bence kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim. Ayrıca CV’nizde de çok güzel görünüyor 🙂 “
Caner ÖNDER,2011- Güz Dönemi/ Çek Cumhuriyeti – Brno —————————————————————————————————————————————————————————————
“Erasmus diye bir program olduğunu üniversitenin ikinci yılında öğrendim. O dönem, bölümden bir çok arkadaşım başvuru yaptık ve sonucunda 3. Sınıfın ilk döneminde Çek Cumhuriyeti’ndeki Brno Üniversitesine gitmeye hak kazandık, arkadaşım Seçkin Dikbayır ile. Hayatımın hiç bir döneminde ailemden uzak yaşamadığım için başta biraz çekinmiştim. Hiç görmediğim, dilini bilmediğim, insanlarını, yemeklerini, geleneklerini göreneklerini tanımadığım bir ülkede okumaya çalışacaktım. Ama sonra düşündüm ve bunu eğer şimdi yapmazsam başka ne zaman yapabilirdim? İyi ki yapmışım dediğim şeylerin başında gelir Brno’daki 5 aylık yaşamım… Brno coğrafi konumu itibariyle Avrupa’nın ortasında yer aldığından, çevre ülkeleri gezmek çok kolay, ayrıca iklimi de neredeyse Ankara gibi. Şehir fazlasıyla düzenli ve de güvenli. Fazla pahalı bir ülke de olmadığı için Ankara Üniversitesi’nin ödediği harç yeterli oluyor. Brno Üniversitesi ise oldukça köklü ve iyi bir üniversite. Üniversitenin Erasmus öğrencileri için özel Çek dersleri vardı ve bu dersler market alışverişlerinde çok işimize yaramıştı. Biz okulu uzatmamak için 9 teknik ders almıştık ama yine de Avrupa’yı gezmeye de, sınavlara da, laboratuvar projelerine de, 5 ayda 15 yıllık gibi samimi ve hatırı sayılır dostluklar edinmeye de vakit ayırabilmiştik. Üstelik her gün bir parti, her gün bir festival varken 🙂 Erasmus programı, unutulmayacak anılar biriktirmek, yabancı dil geliştirmek, iş hayatında bile yol açan tecrübeler kazanmak için bir üniversite öğrencisinin başına gelebilecek en güzel şey! Bu imkânları sağladığı için, Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümüne ve danışman hocalarıma çok teşekkür ederim.”
Duygu DEMİRKOL,Çek Cumhuriyeti ————————————————————————————————————————————————————————————-
” Bir öğrenci için yabancı bir ülkede eğitim alıp, o ülkede gezerek kültürünü öğrenmenin en hesaplı ve güzel yolu Erasmus’tur. Ben de bu duyguları yaşayabilmek için 2014 yılı yaz döneminde İtalya’nın Lecce şehrinde gerçekleştirilecek olan yaz okuluna başvuru yaptım. Bölümümüzün bu tür organizasyonlara öğrenci gönderme oranının yüksek olması sayesinde seçildim ve İtalya’ya gittim. Burada 10 arkadaşımla beraber 3 hafta boyunca almış olduğum eğitimin yanı sıra Güney İtalya’nın ünlü plajlarında denize girip, kuzeyindeki ünlü şehirleri gezme fırsatı buldum. Bu etkinlik sonunda diğer Avrupa ülkelerinden gelen öğrenciler ve sıcakkanlı İtalyanlar ile tanıştım. İtalyanların Türklere ne kadar çok benzediğine tanıklık ettim. Birbirimize sadece futbolcu ismi söyleyerek muhabbet edebiliyorduk 🙂 Onların kültürünü tanıdıktan sonra onlara kendi kültürümüzü ve aşığı olduğum Beşiktaş’ı elimden geldiğince tanıtmaya çalıştım. İtalya’da geçirdiğimiz eğlence dolu 4 haftanın tek eksiği çok özlediğimiz Türk yemekleriydi. Şunu söylemek isterim ki Ankara Üniversitesi’ne geldiğinizde bu imkânlardan yararlanmanın ve bu eşsiz anları yaşamanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz. “
![]() |
![]() |
Anıl Işık, İtalya
————————————————————————————————————————————————————————————-
Bir çok öğrencinin olduğu gibi benim de aklımda hep eğitimimin bir bölümünü yurtdışında geçirmek gibi bir düşüncem vardı. Özellikle üniversite hayatımın ilk ve ikinci yılından itibaren yurtdışında eğitim deneyimini nasıl yaşayabileceğime, hangi okulları seçebileceğime dair araştırmalarıma ağırlık vermiştim.
2011 yılında, henüz ikinci sınıfın ilk döneminde yurtdışına gidebilmek için elimde olan fırsatları araştırmaya başladım. Okulumun Erasmus ofisi ve bölümümün hocalarının da yardımıyla Erasmus değişim programı ile yurtdışında bir okula gitmek istediğime yönelik kararım kesinleşti çünkü Erasmus değişim programı size Avrupa’nın en iyi okullarından birisinde eğitim hayatınıza devam etmenize olanak sağlamasının yanında ülkeden ülkeye değişmekle birlikte aylık 370 EUR gibi miktarda finansal destekte sağlıyordu. Erasmus yapmak istediğime karar verdikten sonra ben biraz daha şanslıydım çünkü okulumun tarihi kökeni ve geçmiş yıllarda Avrupa üniversiteleri ile kurmuş olduğu iyi ve köklü ilişkiler sayesinde Avrupa’da bir çok iyi okulda Erasmus değişim programımım gerçekleştirebilecektim.
Erasmus değişim programına katılıp kararım belli olduktan sonra yapmam gereken şey okul seçimimdi ve ben Orta-Doğu Avrupa’nın göbeğinde yer alan, seyahat için son derece elverişli ve aynı zamanda Avrupa’nın en iyi teknik okullarından birisi olan Brno University of Technology, Brno, Çek Cumhuriyetine gitmeye karar verdim. Erasmus değişim programı danışmanım sayın Asım Egemen YILMAZ hocamın yardımları ve danışmanlığı sayesinde diğer Erasmus öğrencilerinin aksine çok yorulmadan Brno’ya giden yolu tamamlayarak üniversitedeki üçüncü yılımın ilk dönemini geçirmek üzere Çek Cumhuriyeti’ne doğru yola çıktım.
Brno Universiy of Technology, Avrupa’nın en kaliteli ve en büyük bütçeli teknik okullarından birisi ki orada aldığım dersler ve orada bulunan hocalar bugün olduğum yere gelmemde bana büyük katkı sağladı. Kendi üniversitemde ilk iki yılda aldığım sağlam mühendislik temelim sayesinde Brno’da derslere uyum sorunu yaşamadan Türkiye’de hiç bir üniversitede alınamayacak dersleri alma ve laboratuvarlarda çalışma şansı yakaladım. Brno, akademik ve mühendislik hayatım açısından bana muhteşem katkılarda bulundu. Erasmus programının ruhunda farklı kültür ve bölgelerden insanların bir arada yaşayabilmesi ve birbirilerini daha iyi tanımalarına fırsat vermesi yatar ve Brno bunu yaşayabileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Erasmus programı sayesinde bir çok ülkeden ve kültürden arkadaşım oldu, onlarla konuşmak, onların kültürlerini, geleneklerini öğrenmek hayata bakış açımda müthiş değişikler olmasına sebebiyet verdi. Klasik bir tabir ile ufkumu iki katına çıkardı diyebilirim.
Sonuç olarak, Erasmus programı sayesinde akademik olarak iyi bir eğitim almam, bir çok ülkeden arkadaşlar edinmemin yanında, küçüklükten beri hayalim olan Avrupa’yı ve hiç gitmediğim ülkeleri gezme hayalimide gerçekleştirdim. Erasmus sürecinde tanıştığım arkadaşlarım ile birlikte bütün Avrupa’yı sırtımızda çantamızla modern dönem seyyahları gibi gezdik dolaştık. Bugün olduğum yerden geçmişe dönüp baktığımda, Erasmus deneyiminin bana katkıda bulunmadığı tek bir an bile düşünemiyorum. Bu yazıyı yazış amacım, benim gibi bir çok öğrencinin hayalinin yurtdışında eğitim almak ve uluslararası insanlarla tanışarak bir Dünya vatandaşı olmak olduğunu biliyorum, ve bu yolda Erasmus büyük bir fırsat ve Erasmus yapmış her insanın dediği gibi, ikinci kez Erasmus yapma şansım olsa bir an bile düşünmeden yine bir Erasmus öğrencisi olurdum.
Mehmet Emin BİLDİRİCİ, Brno, Çek Cumhuriyeti
————————————————————————————————————————————————————————————-
“Üniversite gençlerinin hemen hepsi yurtdışına çıkmak ister. Ancak çoğu genç bunu gerçekleştiremez. Açıkçası ben de bu hayalimi gerçekleştirmeyi pek beklemiyordum. Fakat Ankara Üniversitesi’nin Erasmus kapsamındaki çok fazla programa sahip olması ve hocalarımızın bize sağladığı destekler ile yurt dışı eğitim programına katılmak oldukça kolay hale gelmiştir. Ben de İtalya’nın Lecce şehrinde yaz okulu kapsamında 10 arkadaşımız ile birlikte Erasmus programına katıldım. 3 haftalık süreçte hem mühendislik yaşamımızda faydalı olabilecek dersler aldık hem de elde edemeyeceğimiz tecrübeler edindik. İtalya’nın pek çok şehrini gezme imkânı bulduk. İlerde belki de çocuklarımıza anlatabileceğimiz anılarımız oldu. Bölümümüze geldiğinizde bu fırsatları kaçırmamanızı tavsiye ederim.”
Metin KAYA, 2014, İtalya
————————————————————————————————————————————————————————————-
“2013 yazında okulumuzun sağladığı en güzel imkanlardan biri olan öğrenci değişim programıyla Birleşik Krallıkta araştırma stajyeri olarak bulundum.Dünyanın farklı yerlerinden 21 kişilik ekiple çalışma fırsatı buldum.Stajım süresince çalıştığım alan lisansüstü eğitimim ve iş hayatımda çizeceğim yolu belirlemiş oldu. Okulumuzun sunduğu bir diğer imkansa bölümümüzdeki öğrencilerin başka programlarda çift anadal ve yandal öğrencisi olarak başka bölümlerde eğitim almaktır.Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümündeki sinyal işleme ve Bilgisayar Mühendisliğindeki yazılım dersleriyle bir stajyer değil doğrudan bir mühendis olarak staja başladım.Staj süresince okulumuzu en iyi İngiltere de en iyi şekilde temsil ettiğimi düşünüyorum.Stajyer olarak geliştirdiğim uygulama halen University of Strathcylde ve Loughborough University den araştırmacıların ortak yürüttüğü projelerde kullanılmaktadır. Stajda sadece teknik olarak gelişmedim,yabancı bir ülkede tek başına yaşamak,farklı kültürleri tanımak için mükemmel bir fırsattı.Halen görüşmekte olduğum bir çok arkadaş edindim.3 ay gibi kısa bir sürede olsa yeni bir hayat kurdum diyebilirim.Çünkü o ülkeye ilk adımı attıktan sonra bir süre eviniz,cep telefonunuz,internetiniz bile olmuyor. Özetle Türkiye’den 23 yıl tecrübeli Türkiye Cumuhuriyeti vatandaşı olarak gidip 46 yıl tecrübeli dünya vatandaşı olarak döndüm diyebilirim.Sunduğu bu imkanlar için Ankara Üniversitesi’ne ve emekleri için bölümümüzdeki tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.”
Muhammet Ali Asan,2013,University of Strathclyde,UK
————————————————————————————————————————————————————————————-